De nieuwe WordPress-editor Gutenberg is nu bijna een jaar oud. Tijd om de balans op te maken. Hoe wordt deze frisse page editor, die gericht zou moeten zijn op gebruiksvriendelijkheid, nu eigenlijk ontvangen? We vragen het Ferdie Sletering, WordPress-specialist van Yard |Digital agency.

Gutenberg is geïntroduceerd in 2018 en kent een hoop nieuwe functionaliteiten. Het wordt gezien als een eenvoudige pagebuilder waarbij je door middel van blokjes op een eenvoudige manier zelf de vrijheid hebt om een webpagina in te richten. Een extreme vorm van ‘what you see is what you get’, dus.

Gutenberg is daarmee totaal anders dan hoe WordPress eerder was opgezet. Hoe bevalt dat tot nu toe?
Ferdie Sletering, specialist WordPress bij Yard | Digital Agency: “Gutenberg overtreft alle verwachtingen. De opstartfase nam wat tijd in beslag, maar na deze fase zijn de ervaringen alleen maar positief. Vanuit een developers oogpunt is het fijn om met Gutenberg te werken, omdat je met moderne webtechnieken kunt werken. We hebben inmiddels meer dan tien sites draaien met Gutenberg. Bij Yard streven we ernaar om met state of the art technologie te werken en Gutenberg sluit daar goed bij aan.

Kijk, tegenwoordig verwachten klanten dat je met een paar klikken een webpagina in elkaar kunt zetten. Bij Yard kregen we deze vraag ook regelmatig. Gutenberg is voor ons het antwoord op dat page builder vraagstuk. Als je ziet wat er tot dusver voor is ontwikkeld: dat is heel veelbelovend.. Kijkend naar de roadmap zoals WordPress en haar community die hebben opgesteld, gaan er nog veel mooie dingen aankomen, waaronder een full page editing experience of tegelijkertijd met verschillende redacteuren aan een en dezelfde pagina werken en een gemakkelijke ondersteuning voor meertaligheid. Het is mooi om te zien dat het aantal mensen dat bijdraagt aan WordPress explosief toeneemt.”

Er gaan nog mooie dingen voor Gutenberg aankomen.

Er wordt gezegd dat Gutenberg ook voor webbureaus een interessante oplossing is omdat je er gemakkelijk zelf een eigen (zeer uitgebreide) saus aan kunt meegeven.
“Dat klopt. Wij hebben onze development flow zo opgezet dat we aan specifieke klantwensen kunnen voldoen. Denk hierbij aan specifieke visuele elementen, maar ook op maat gemaakte zoektools.Bij Yard hebben een aantal core blocks ontwikkelt die aansluiten bij onze manier van werken. Zo hebben we een grid builder blok, waarmee je een pagina helemaal zelf kunt inrichten, nog meer uitgebreid dan Gutenberg zelf standaard meelevert. Daarnaast hebben we een zogenoemde componentenbibliotheek, waarmee je snel en gemakkelijk een pagina kunt inrichten. Dat zijn eigenlijk een soort van legoblokken, met specifieke vormen van content. Denk bijvoorbeeld aan een embedded tweet of een Google Maps-kaart.

De reacties daarop zijn ronduit lovend. NLActief is klant bij ons en is blij met Gutenberg, vanwege het gemak en vrijheid om zelf pagina’s op te bouwen. Hun vorige CMS was sterk verouderd. Wanneer je wijzigingen aan hun oude site wilde doen, was dat lastig, tijdrovend en kostbaar. Dat was niet meer van deze tijd.”

Tot slot, een website moet voor iedereen toegankelijk zijn, of je nu blind, doof of kleurenblind bent. Welke rol speelt Gutenberg in de webtoegankelijheid?
Accessibility is een belangrijk punt binnen de WordPress community. Het accessibility team heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Gutenberg.De editor geeft bijvoorbeeld aan wanneer het kleurcontrast niet aan een bepaalde standaard voldoet. Een ander voorbeeld is dat Gutenberg detecteert of de juiste koppen structuur aanwezig is.

In deze video vertelt Ferdie meer over het belang van accessibility: